Arkivet

Tegne med lys

Basilikum

1/1000s f/5,6 ISO 200 + blitz 1/32 av full styrke,.

Under

1/1000s f/5,6 ISO 200.

Fotografere betyr å tegne med lys.  Men når solen skinner, da tegner man ikke.  Det er solen som tegner.  Jeg kan flytte meg for å se om solen tegner noe spennende fra andre synsvinkler.  Men det er uansett ikke jeg som tegner.

Ta en basilikum på et bord.  Det er skarp Toscana-sol med kraftig skygge.  Slik som hverdagen beklageligvis ofte er her.  If you get my drift.  Det vi ser er JPEG fra min Fujifilm X100s uten noen form for editering (bortsett fra skalering).

For å få med teksturen på bordet blir planten undereksponert.  Det er knapt mulig å se at den er grønn.

Over

1/320s f/5,6 ISO 200

Velger jeg å eksponere for planten, da blir det for mye lys andre steder.  Jeg er imponert over hva Fuji får til med sin “automatic dynamic range enhancement”, men det lar seg likevel ikke nekte for at teksturen i treverket er borte.  Mørk-beiset treverk er vel noe av det mest tekknemlige som finnes; legg på en hvit duk og få ny erfaring med hva oversksponert betyr.

Det som trenges, det er å tegne litt med lys.  eBay har utstyrt meg med en flott blitz og en shoot through umbrella. Blitzen er Yongnuo YN560-II.  Byggekvaliteten kjennes svært bra ut.  Har også slave-funksjon (med eller uten pre-flash), fra 1/128 til 1/1 i 1/3ev og motorzumm fra fra 24 til 105mm, samt at hodet er dreibar 90 grader vertikalt og 360 horisontalt.

I all beskjedenhet er jeg ganske fornøyd med mitt aller første forsøk.  Regn med at i fremtiden blir prisen å betale for å få spise lunch eller middag å være prøvekanin (eller riktigere: fotomodell).

Kommentar-fritt nettsted