Arkivet

Hvor skarp er du?

Jeg leser Real World Image Sharpening av Bruce Fracer og Jeff Schewe (Amazon).  Den handler ene og alene om å skarpe opp bilder.  Derfor handler den om effekten av høyere ISO, om signal-støyforhold i (digitale) kamera, hva øyet ser (og ikke ser), og alt annet som viser seg å være relevant når det blir snakk om å skarpe opp bildene.  Tenk at noe som er så tilsynelatende enkelt skulle være så komplisert!  Herlig.

Jeg setter stor pris på boken fordi den har et nivå som jeg kan forholde meg til som amatør, uten at den antar  at fordi man er amatør så er man dum eller uten utdannelse.  Som “alltid” er det også snakk om teknologi (Photoshop).  Hver gang jeg ser at en bok bruker et program som eksempel må jeg fortelle meg selv at også i “gamle dager” handlet alt også om teknolgoi: Bør du velge D-76 eller ID-11?  Kritikken kommer av at “de gamle” ikke greier å forholde seg til den nye.  Leser man The Art of Photography: An Approach to Personal Expression av Bruce Barnbaum (Amazon) handler mye (det meste?) om hvordan bildene kan (og bør?) manipuleres i mørkerommet for å få frem “the personal expression”.  Den boken anbefaler jeg forresten ikke medmindre du er veldig opptatt av å fotografere landskap.  Forresten tror jeg at landskapsbilder i sort-hviott, med dramatisk himmel (rødfilter) kommer til å gå inn i historien som noe Adams drev med og  vi andre forlot på nitti-tallet.

Det hele henger likevel sammen med noe annet: På et møtested for MC-kjørere her på Internett startet en spennende diskusjon om hva drømmer er, og hvilke drømmer man har.  Heldigvis er jeg ikke alene om å ikke drømme om å kjøre til Mongolia på motorsykkel.
Jeg drømmer ikke om å besøke stadig nye (eksotiske) steder, men heller holde meg i bevegelse ved stadig å lære nye ting.  Ved å lese, og studere ,samtidig som jeg kjører min motorsykkel her i nærområdet (det vil si Toscana).  Motto må være “Stillstand er død”, og sikre at det som skal bevege seg både er kroppen og sinnet.  Men altså ikke nødvendigvis til Mongolia.
Vi har kjørt 3.500 km så langt i år; for lite mener jeg, mer enn nok mener hun.

Det har tatt litt tid å formulere dem, men jeg har to mål for 2011: Kjøre mer enn 25.000 km med min motorsykkel, og lese en hyllemeter med bøker.

Det er åpenbart at antall utkjørte kilometer ikke er et mål på hvor hyggelig man hadde det.  Særlig de som kjører lite, som har sykkelen i garasjen, de hever det der med tyngde.  Det er de sammen som sier “Det er tanken som teller” når de ikke har prioritert av sin tid til å kjøpe en gave.  Skal jeg greie å kjøe 25.000 km må jeg prioritere det.  Og jeg vil gjerne prioritere det å være ute i Toscana på min motorsykkel.  Så langt har jeg kjørt 3.500 km og har glede av hver eneste en.  Til helgen kommer en venn og jeg regner med at vi skal kjøre minst 1.000 km mellom måltidene.  Blir bra, det her!

Tilsvarende er en hyllemeter med bøker ikke et mål på hverken om bøkene er gode, eller om jeg hadde glede av dem.  Men å anta at jeg kjøper bøker uten omhu, eller at jeg skal lese mye uten å bry meg om kvaliteten, det er dødfødt.  De to bøkene om fotografering utgjør tilsammen bare 35 mm.  Men jeg har også rukket å lese Professor Stewart’s Cabinet of Mathematical Curiosities, The Mathematical Mechanic og The Math Book.  Alt i alt er vi oppe i 101 mm.  Bre 899 mm to go!  I all anstendighet tar jeg ikke med de 65 mm som Manuale Tipografico (Gambattista Bodoni, Parma 1818), tross alt utgjør.  Om du vet hva boken handler om så forstår du.

Jeg har ikke kunnet bruke mitt kjære Nikon D-80 på flere uker fordi batteriet plutselig døde; tips: Har du ett EL-EN3 batteri så sørg for at du har to (for å si det slik).  Én dag vil det ikke lenger lade og du er uten strøm.  Uansett, da vil du oppdage at et nytt orginalt Nikon batteri koster omlag 50 euro.  På eBay koster et nytt omlag 10 euro.  Med porto fra Kina blir det omlag 15 euro.  Så kan du selv vurdere hva som er best: Ett orginalt Nikon eller tre uorginale.


Post Scriptum: Da batteriet døde var det egentlig to muligheter: Et dødt batteri, eller en død lader.  Eftersom eBay tilbød en ny lader for 7 euro bestillte jeg også en ny lader.  For sikkerhets skyld.  Og takk for det: Batteri(ene) er OK.  Det er laderen som har oppgitt ånden (eller strømmen, om jeg kan uttrykke meg slik).

I tillegg til rådet om å ha flere batterier kan vi addére følgende: Har du en Nikon MH-18a lader, da bør du finne frem 7 euro og klikke her.

Kommentar-fritt nettsted