Fokusfeil?

Merete

Merete ute av fokus

Merete

Merete ute av fokus

Dengang jeg kjøpte min Sigma 30mm f/1.4 leste jeg om ganske mange som var plaget av “back focus”.  Derfor var jeg nøye med å prøve linsen før jeg betalte.  Den har fungert utmerket i årevis, har vært trofast med på motorsykkel gjennom hele europa, og har gjort meg lykkelig.

Kornaks

Aks ute av fokus

Men noe er i gjære.  Forleden spiste jeg lunch med Merete.  Tok bilde av henne i sofaen.  Jeg la merke til at det ikke var helt skarpt, men det var ikke mer lys enn til 1/15s så hva kan man forvente?  Senere skulle jeg ta bilde av henne mens hun “tekstet”.  Det ble heller ikke skarpt, men har måtte jeg ned i 1/6s så jeg tenkte ikke mer på det.

Vel, jeg tenkte “En man i min alder har så få anledninger til å fotografere voksne kvinner at det minste han kunne forlange var et kamera med moderne lysfølsomhet.  Som Nikon D600 eller Fujifilm X100 eller X-Pro1.”.  Tenke jeg.

Litt senere fikk jeg tid til å se på bildene.  En titt avslører at bildet er skarpt.  Men fokus er bak motivet!  Jeg tok bilde av et aks i strålende lys.  Det er tatt på 1/4000s.  Men det er også uskarpt!

Det er ingen tvil: Jeg har fått “back fokus”.

Spørsmålet er: Er det min Nikson D80 eller min Sigma 30mm f/1.4 det er noe galt med?  Eller er det kombinasjonen?

Lillegull

Hustruen i fokus

Men bildet av Hustruen, tatt to dager tidligere, det har fokus riktig.  Men så er jo hun i mitt fokus på så mange måter.

Kommentar-fritt nettsted