Hvordan eBay virker

Seiko Seikomatic 30J

Seiko Seikomatic 30J modell 15031DE med urverk 603

Seiko 603, laget i januar 1963

Seiko 603, laget i januar 1963

Med mindre man har stor glede av å gå i fysiske butikker, så gir shopping på eBay minst like stor tilfredsstillelse.  Ikke blir man plaget av betjeningen, ikke har man på seg for mye så det hele er en lidelse, og det du kjøper blir levert hjem uten mer om-og-men.  Men, akkurat som shopping andre steder har sin lingo og fallgruver, så har også eBay det.

Først må man forstå rammebetingelsene: eBay omsatte i 2015 for nesten ni milliarder dollar.  Det vil si, eBay gjennom sin kommisjon satt igjen med ni millarder dollar; vi snakker finansielle musker i førstedivisjon her.  Det andre er at i motsetning til Facebook og Google, så er du kunde hos eBay.  I motsetning til Facebook, TripAdvisor, LinkedIn og Google, som får pengene sine fra noen andre og derfor ikke har særlig høye tanker om deg som forbuksvare så er eBay avhengig av at akurat du er fornøyd.  Akkurat dette er the difference that makes the difference.

Seiko 5 modell 7009-876A laget i Oktober 1984

Seiko 5 modell 7009-876A laget i Oktober 1984

Internett opplyser at eBay har mellom 150 og 200 millioner aktive brukere.  I praksis betyr det at hundre millioner mennesker går (surfer) omkring i en shopping mall med flere titalls millioner butikker.  eBay har som misjon at alt skal gå riktig for seg.  Husk: Målet er ikke å ha så mange kunder som mulig–slik det er for GMail og Facebook som derfor tilbyr sine tjenester gratis–målet er å ha flest mulig fornøye selgere og kjøpere.  eBay lever av at du kommer tilbake!

Helt kort: eBay er en global markedsplass for kjøp og salg av alt mellom Himmel og Jord.  For eksempel: Hva om du har en gammel Mercedes 280SE eller 300SEL, modell E108 eller W109 fra 1971 og du trenger den gummlisisten i døren som vinduet glir i når det går opp eller ned?  Her!  Eller du har en Yamaha trompet og har desperat behov for nye fjærer i “tangentene” (eller hva det nå heter).  Her!  Eller du absolutt må ha en ny volum-kapp til din sorte Nokia Lumia 925T.  Her!  Eller du rett og slett vil kjøpe en 1970 Mercedes 280SL med V8.  Forresten en av de vakreste biler som er laget. Her! Hva med 1000 gummistrikk til $1,65?  Her! Linkene kommer sikkert til å bli foreldet, men da er det bare å finne et annet tilbud ved å søke.

Det er både private og bedrifter som selger ting på eBay, men som kjøper spiller det ingen rolle.  eBay garanterer at dersom du holder deg til reglene, da gjelder følgede:

Most eBay sales go smoothly, but if there’s a problem with a purchase, the eBay Money Back Guarantee ensures that buyers receive the item they ordered or get their money back.  Buyers can use the eBay Money Back Guarantee when: They don’t receive an item or they receive an item that doesn’t match the listing description.  Most sellers work with buyers to quickly resolve issues, but if a solution isn’t reached, we can help.

Jeg har kjøpt hundrevis av ting på eBay fra selgere i alle verdensdeler (vel, kanskje ikke Afrika, er ikke sikker).  Alt har ankommet og har vært akkurat som beskrevet.  Med ett unntak, dings fra Australia som kostet nesten tusen kroner (med frakt).  Jeg bestilte den 27. juli.  Han skulle sende med vanligi port, og kunne derfor ikke gi noe estimat på når varen skulle komme; mer om akkurat den saken om litt  Fire uker senere var den fremdeles ikke ankommet, og jeg brukte eBays til å contact the seller.  Jeg spurte om han hadde noe erfaring med sendinger til Norge, og hvor lenge jeg burde vente før jeg rapporterte varen som ikke ankommet.  Noen dager gikk og jeg hørte ikke noe, så jeg trykket på knappen Ask eBay to assist you.  Jeg forklarte at varen ikke var kommet og at jeg hadde efterlyst den.  eBay fikk selgerens oppmerksomhet og neste dag fikk jeg melding om at han skulle efterlyse varen.  Nye fire dager og jeg contact the seller på ny for å høre om han har hørt noe.  Ikke svar, så efter nye fire dager Ask eBay to assist you.  Neste dag (7. september) får jeg epost som sier

Gentile tagesk,

Buone notizie: Abbiamo emesso a tuo favore un rimborso completo di US $102,00 in data 07 set 2016. Il rimborso copre il prezzo di acquisto e le spese di spedizione originali, ed è stato accreditato sul tuo conto PayPal. Accedi a PayPal e, se non lo vedi nel saldo del tuo conto, controlla nella pagina Cronologia.
Decisione: La controversia è stata risolta in tuo favore.
Commenti: Ci scusiamo per l’inconveniente causato e abbiamo emesso un rimborso a tuo favore per questa controversia.

Eller: Beklager at noe har kommet bort i posten.  eBay garantien gjelder og eBay fører hele beløpet (inklusive frakt) tilbake til din PayPal-konto (og tar saken videre med selgeren).

Seiko 2206-0480 laget i oktober 1984

Seiko dameur 2206-0480 laget i oktober 1984

Essensen er denne: Kommer jeg til å forlate eBay nå, eller befester dette bare min tillit og gjør at jeg kommer til å handle enda mer?  Jeg er kunden og eBay beskytter mine interesser.  I motsenign til GMail, LinkedIn, TripAdvisor og Facebook hvor jeg er råvaren som selges.  Forsøkt å komme i kontakt med customer support hos Google?

Eftersom eBay har alt, så har de også klokker.  Mange klokker.  Når man i tillegg vet at produksjonsdatoen på et Seiko er kodet i serienummeret, da er det mulig å berike både sin egen hverdag, og Hustruens.  Det hele starter med at jeg som et eksperiment kjøper en efter min smak veldig stilig Seikomatic Diashock 30J laget i januar 1963.  Ett av de aller første automatiske urverkene seiko laget; legg nøye merke til at klokken ikke har noen krone som stikker ut og ødelegger the overall, smooth look.  Akkurat passe upresis, men med et ytre som har en viss patina.  Et speilbilde av meg selv, med andre ord.  Jeg bærer det for å minne meg selv på noe viktig: Alle forventer “passe upresis” og jeg må forsøke å kompensere med å være mer presis.

For å kunne kjøpe klokker uten at det kommer på Hustruens økonomiske radar så kjøper jeg to Seiko laget i oktober 1984.  Ett til henne og ett til meg.  Begge er automatisk, heller ikke her er det noen stygg krone som ødelegger Taro Tanakas grammar of design: Alle overflater og kanter (hjørner) i kassen, visere og markeringer skal være flate for å reflektere lys, rammen skal kun ha todimensjonale overflater (ikke krumme i tre dimensjoner), ingen visuelle forstyrrelser fra noen synsvinkel og alle overflater skal poleres.  Uansett,  jeg selger inn at penger renner ut med å si

Vi har hvert vårt ur laget den måneden vi ble sammen, i oktober 1984.  Urene er automatiske og trekkes ved at de brukes; vi kan ikke jukse ved å sette av litt tid fra tid til annen.  Kontinuerlig innsats er nødvendig.  De skal minne oss på hvordan livet er.

Suksess.

Men tilbake til eBay. Som ale andre nettsteder med brukere gir man rating til hverandre.  Her er mitt råd: Styr unna alle selgere som har mindre enn 98% positiv rating.  Poenget er at selv om du får pengene igjen fra eBay så påvirker slike krangler eBays syn på deg som kunde.  Ingen ønsker kunder som ikke blir fornøyd.  Sørg for å ikke bli misfornøyd.  Ingen selgere som ikke har hundrevis av tilbakemeldinger, og ingen med mindre enn 98% positiv.

Der er det to mekanismer for salg: “Fast pris” og auksjon; det er selger som velger salgsmåte. Dersom noe selges til “fast pris” så kan man i ro og mak vurdere om prisen er riktig, og om ikke kan man fremme et forslag til selgeren.  Selgeren svarer med et mot-bud.  For at det ikke skal utvikle seg til en auksjon kan man ikke gi mer enn tre forslag.  Alle som har lest Thinking fast and slow forstår hvordan dette fungerer, med priming og alt det der.  Forsøk å se på det som selges uten å se på prisen, og tenk gjennom hva noe slikt bør koste.  Mye, kanskje det meste, selges på denne måten og det er helt greit.  Skal du ha en skrue og den koster fire euro er det liten vits å starte en lang diskusjon for å komme ned i tre euro.  Om du har andre ting å gjøre i livet, i det minste.

Ting til fast pris er lette å kjøpe, men de er vanligvis priset alt for høyt.  Selgeren må ha rom til å forhandle, så prisen er satt med det for øye.  Slik er nå engang livet.

Frakt kommer alltid i tillegg.  Du er lurt om du kjøper noe til fire euro og ikke legger merke til at frakten er 20.  Legg også nøye merke til om selger aksepterer å få varen i return om du ikke er fornøyd.  “Ikke fornøyd” er noe helt annet enn “ikke ankommet” eller “ikke beskrevet riktig”.  For eksempel: det er ikke sikkert at selgeren vil ha gummistrikkene i retur fordi du sier at de er litt for lange.  Alt du trenger å vite står i klartekst i annonsen.  Åpenbart: Garantien fra eBay gjelder uansett om selgeren ønsker varen i retur eller ei; får du noe annet enn bestilt får du pengene tilbake.    Men legg merke til “ni-tallet” på min klokken fra oktober 1984.  Med klokken i hånden ser man at markøren er limt på, og at limingen ikke er særlig vellykket.  Men når man vet det, da ser man det på bildet.  Kanskje er jeg misfornøyd, men her kan jeg ikke klage.

Når det gjelder auksjoner så er det tre ting som hele tiden må lige fremst i pannebrasken:

  1. Ikke få auksjonsfeber
  2. Ikke fyre opp under andres auksjonsfeber
  3. Bestem på forhånd hva du vil betale

Det tredje og første henger sammen, men mekanikken under budgivingen hjelper til å holde dem adskilt.

Slik vinner man på eBay

Auksjonsfeber er når man tenker “Kan jeg betale 200 da kan jeg jammen betale 201 også”.  Alle som har lest Thinking fast and slow forstår hvordan den mekanismen fungerer, og vet at det er nesten umulig å ikke bli revet med i en auksjon.  Så første bud er: Aldri, aldri delta i en auksjon.  Jeg skal forklare hvordan man vinner uten å delta.

Andre bud er å aldri, aldri delta i en auksjon fordi det gjør at andre blir grepet av auksjonsfeber og driver prisen oppover.  Om du legger inn bud tre uker før budfristen får ut, da oppnår du ikke annet enn å pirre andre til å gjøre det samme.  Og da er det gjort.  De har like lett for å bli grepet av feber som deg.  Og poenget er: Det du hadde bestemt deg for at var maksmimalprisen, den prisen blir kun teori når du gripes av auksjonsfeber.  Stay away!

Det tredje man må forstå er hvordan automatisk budgiving fungerer.  Når du gir et bud vil eBay ikke formidle budet til “resten av gjengen”, men bare bruket ilstrekkelig av budet til at du kommer øverst.  Altså, om høyeste bud er 45 og du byr 50, så sier eBay at det har kommet inn et bud på 46 (ikke 50).  Dersom noen byr 47 økes ditt bud til 48 (ikke 50).  Når de byr 51 settes ditt bud til 50 før deres bud settes til 51.

La oss se på et eksempel: Auksjonen startet 29/8 klokken 02:54:46 med utropspris 45.  Brukeren g**a (identiteten skjult av eBay) gir et bud som er ukjent høyt, men eBay formidler 45 1/9.  Fire dager senere byr formidler eBay 46 fra t**i.  Farven er grå og vi vet vi følgende: Budet fra g**a var bare 45 (ellers ville ikke t**i vært høyest med 46) og fordi budet fra t**i er grått, som betyr et automatisk bud, så vet vi at t**i egetlig har lagt inn et høyere bud.  g**a følger med og 20 minutter legger han inn et høyere bud, som eBay først formidler som 47.  Da kommer det frem at t**i hadde 47 som sitt høyeste bud, og han la det inn først og kommer derfor øverst (se nøye på tidspunktene for å forstå når budene er lagt inn).  Dernest øker eBay budet fra g**a til 48 for at g**a skal være øverst.  Det er fremdeles nesten tre timer til auksjonen “går ut” og de to har ikke oppnådd annet enn å øke prisen.

Jeg følger med, men deltar ikke.  Man skal aldri, aldri, aldri delta.  Jeg bruker timene frem til auksjonens slutt til å undersøke hva slike ting har blitt solgt for, jeg studerer alle selgerens referanser, og så videre.  Når det er fire sekunder igjen legger jeg inn mitt bud.  Jeg har bestemt meg for at 63 er det maksimale jeg er villig til å betale, og fire sekunder før fristen går ut legger jeg inn budet på 63; tanken er “mer enn 50 men ikke 70, hvorfor ikke 63?”.  Nå skjer ett av tre:

  1. Budet mitt når ikke opp til den hemmelige minimumsprisen selgeren har satt.  Utropsprisen er bare for å få auksjonen i gang.  Så det ene som kan skje er at det høyeste budet settes til 63 og auksjonen avblåses uten at salg fant sted.  Selgeren forstår at 63 er hva markedet er villig til å betale for tiden, og kan vurdere hva han skal gjøre ut i fra det;
  2. Selgeren g**a har gitt et bud som er høyere enn 63.  Da blir mitt bud satt til 63 og g**a vinner på 64.
  3. Eller, som i dette tilfelle, g**a hadde lagt inn 49 som sitt bud, det utløses og jeg vinner på 50.

hele poenget med å legge inn budet fire sekunder før fristen går ut, er å hindre g**a fra å få feber.  Om jeg, som dem hadde lagt inn mitt bud på 63 tre timer tidligere er sjansen stor for at g**a hadde tilbudt 64 (selv om han mente at 49 var riktig pris).  Da hadde  jeg ikke greid å holde meg, og kommet med 65 (hva er vel 7% opp?), Et Cetera.  Ved å vente fikk jeg den for 50.  Dersom g**a følger med, så rekker han (eller hun) ikke komme med et nytt bud.  Det er hele poenget!

Det er enda 11 minutter og femti sekunder til budet skal avgis!

Det er enda 11 minutter og femti sekunder til budet skal avgis!

Min bruker min taktikk mot meg

Noen bruker min taktikk mot meg

Når fristen nærmer så viser eBay en fin klokke som gjør det lett å trykke på Gi Bud omlag ti sekunder før fristen går ut.  Du får opp et nytt vindu hvor du bes om å bekreftet budet.  Også der er det en klokke.  Ikke vent til aller siste sekund, for eBay skal ha til å motta og prosessere det.  Når det omlag fire sekunder igjen er tiden inne for å trykke Gi Bud.

Men ingen kan vinne alt.  Til venstre kan man se at jeg venter til det er fem sekunder igjen, men en som er enda proffere kommer inn når det er tre sekunder igjen og slår meg.  Jeg rakk å trykke på “Send inn budet”, se at klokken gikk til 0, og bli informert om at jeg ikke vant.  Høyeste bud var 96 fra r***p når jeg legger inn 120, slik at mitt bud settes til 97 som utløser det maksimale fra r***p.  Så settes mitt bud til 107 for å utløse budet fra a***1.  Men, sukk, så kommer j***4 inn, mitt bud økes til fullt før hans økes til 122,50 for at han skal vinne.  Fordi det er tre sekunder igjen rekker jeg ikke gjøre noe.    I dette tilfelle her med mange budgivere må man se nøye på hva som er automatiske bud, hva som er slutt-budet for hver enkelt (blått) og tidspunktene for å forstå hva som skjedde.  Hva j**4 var vilig til å by (hadde lagt inn som sitt bud), se det får vi aldri vite.  Kanskje 125, og da kunne jeg ha…..  Ved å vente til siste øyeblikk unngår jeg å få feber.  Og jeg unngår å gi j***4 feber.

En ekte Meistersinger 03.

En ekte Meistersinger 03.

Så nå har jeg to klokker som jeg veksler på å bruke til hverdags.  Den ene er ikke en ekte Meistersinger 03, ene og alene fordi tusen euro for en klokke er for mye.  Men isteden er det en russisk kopi kjøpt på eBay fra Hviterusslad for 30 euro; se her eller sus over til eBay og søk på “one hand watch”.  Den andre er altså min Seikomat fra 1963.

Like ille som auksjonsfeber er den lidenskapen man kan få om man dykker for langt ned i ting.  Så om jeg ikke skal få klokke-fetish må jeg fra nå av holden hendene oppå dynen.

Kommentar-fritt nettsted