Julaften

Hovedpersonene

Lysekronen

Det er litt underlig for meg som ikke engang er døpt å dra med meg folk på gudstjeneste.  Men vi har jo Paven i nærheten, omlag 20.000 kirker tilgjengelig og kirkeklokker som naboer.  Da er det på en måte naturlig å være tilstede på gudstjenesten som innleder julen.  Om ikke annet så av kulturelle årsaker.  For dem som ikke liker den moderne stilen så kjøres det messe på latin i en mindre kirke her i byen.  Bildet viser hovedpersonene.  Efter nattverden legger biskopen barnet i krybben, og julen kan begynne.  Religionen er på tilbakegang også her i landet.  Som i Norge er det ganske mange flere på Gudstjeneste på julaften enn resten av året.

Juleevangeliet leses ved midnatt.  Fra den berømte prekestolen i hvit marmor, og under lysekronen Galileo Gelilei satt og så på mens han undret seg hvorfor den svingte i takt med musikken også når den svingte saktere og saktere (i det minste, mindre og mindre).  For den som ikke forstår hva en pendel har med musikk å gjøre anbefales litt mekanikk.  Teknisk sett er ikke lysekronen den som Galileio satt og så på selv om den henger på samme sted; orginalen var mye mindre og henger i katedralens museum.

Men for meg er jul ikke gudstjeneste men heller mat og julegaver.  Maten skal jeg ikke si så mye om bortsett fra å slå fast at det var mer enn nok av den.  Det mest vellykkede var ossi buchi første juledag; osso bucho i entall.  Jeg begynner å få sving på det der!

Jeg er ikke noen stor gave-mann.  Ikke er jeg flink til å finne gaver som fenger, og å finne gaver til meg er (nesten) umulig.  Jeg har alt jeg trenger, og dersom jeg ønsker meg noe er det en grunn til at jeg ikke allerede har kjøpt det.  En Nikon D-700 for eksemel (deilig, men for stor og tung) eller en BMW R1200GS Adventure (20.000 euro).  Det er fordi “gave” nesten alltid betyr “en ting”.

Årets mest fantastiske julegave var ikke en ting, men en melding på Facebook (av alle steder!).  Til deg som skrev kan jeg bare si at jeg kan ikke huske at noen gave noen gang har varmet mitt hjerte så mye.  Så også Facebook kan brukes til noe nyttig.

Kommentar-fritt nettsted