Sne

Sigarrøyking i Tromsø

Ah – det var tider det.  Dengang en mann kunne røyke sigar, midt i gaten, uten å bli kritisert. Dengang alle var enige om at Kaffebønnas anti-røykepolitikk var noe søtt og sært man lett kunne forholde seg til.  Dengang vi to bodde på magre 270 kvm og hadde mye mer enn to meter med sne i haven.  Siden har vi jo flyttet til et mye større hus, røykeforbudet Kaffebønna fulgte med oss til Toscana, og ble jo efterhvert innført også i resten av Norge.  Dengang vi tjente en million i året og trodde det var normalt å drikke kaffe på Bønna til 40 kroner stykket.  Eller hva de nå kostet.  Og kakene de hadde i en periode: 270 kroner på IIK søndag formiddag.  For dem som husker IIK.
Alt dette tenkte jeg på da jeg i går betraktet 1.3 cm (13 mm) sne her i Montemagno.  Her er 1.3 cm tilstrekkelig til å skape kaos og stillstand.  Slik det var dengang det kom 50 cm nysne natt til 16. mai i Tromsø.  Det sier litt om klimaet at 1.3 cm i desember har samme effekt på samfunnet som 50 cm midt i mai.

I dag har jeg lært noe nytt.  Økologisk landbruk skal, blant annet, føre til bedre velferd for husdyr.  For eksempel at kyr slipper å stå i bås, men får røre på seg.  Norge er jo ikke i stand til noe slikt på egen hånd, men her har det kommet krav fra EU (der de gode tingene skjer – miljøvern og slikt; noen som har hørt om “Euro 4” miljøkravene?  Det heter ikke “Norge kravene”.  Det er ikke uten grunn!).
Men tilbake til melken: Den norske landbruksministeren har bestemt at “små” bruk skal unntas.  Det vil si: “Små” bruk kan selge melk under merkelappen økologisk uten å følge regelverket.  Men det er altså bare “små” bruk som er unntatt.  “Store” bruk må følge regelverket.

Men, det er alltid et men: Landbruksministeren har også bestemt at bruk med mindre enn 35 kyr er “små”.  Probelemet er at gjennomsnittet i Norge er 19 kyr.  Eller med andre ord: Om du betaler mer for økologisk melk i tro på at du gjør en god gjerning, vit at den gode gjerningen utelukkende er å berike grådige bønder.

Som vanlig må vi sette vår lit til EU.  Dersom man er opptatt av miljø og slikt, mener jeg.

Kommentar-fritt nettsted